Emoční rovnice a porovnávání s ostatními v našem dětství

Emocni-rovnice-a-porovnavaniMít zdravě vysoké sebevědomí je alfou omegou naší životní pohody. Pokud k sobě máme pozitivní vztah, umíme prožívat harmonické vztahy, netrpíme vnitřní kritikou a jsme obvykle i úspěšní. To, jak vysoké sebevědomí máme, z velké míry vytváří přístup našich rodičů a primárních autorit v době našeho dětství. V tomto článku vám ukážu, jak se vytváří naše negativní vnímání sebe díky srovnávání rodičů s ostatními.

Zažívali jste někdy takové situace? Že byl Pepíček, bratr nebo všichni ostatní od vedle lepší než vy? Do určité míry je srovnávání s ostatními pro děti motivující, avšak nic se nesmí přehánět.

Pokud vás rodiče takto často snižovali, mohli jste získat následující Emoční rovnice:

Všichni jsou lepší než já

Ostatní jsou lepší než já

Musím být stejně dobrý jako ostatní

Jsem k ničemu

Názor druhých je důležitý

Nevěřím si

Jaký vliv na váš život mohou mít porovnávací Emoční rovnice?

Všichni jsou lepší než já – pravděpodobně budete mít nízké sebevědomí a nebudete se spoléhat na sebe. Budete mít problém s rozhodováním a budete vyžadovat hodně názorů z okolí, než se odvážíte udělat jakýkoliv krok. Budete o sobě mluvit spíše negativně a neucítíte vnitřní spokojenost.

Musím být stejně dobrý jako ostatní – tato Emoční rovnice nás sice může hnát dopředu, avšak za každou cenu. Nikdy nebudeme prožívat spokojenost v přítomnosti a budeme mít neustále pocit, že jsme horší než ostatní. I když dosáhneme úspěchu, nebudeme se umět pochválit a na chvíli se zastavit.

Jsem k ničemu – Tento vzorec mívají často lidé, kteří prožívají celoživotně nepříjemné myšlenky a pocity absolutní zbytečnosti. Bojí se pustit do nových projektů, seznamovat se a v kolektivu se nebudou projevovat. Jedná se o závažný negativní vzorec, který nás ovlivňuje ve všech oblastech života.

Názor druhých je důležitý – lidé s touto Emoční rovnicí se bojí žít svůj vlastní život. Neustále se ohlížejí na to, zda s jejich jednáním druzí souhlasí. Pokud si mají jít za svým anebo si hájit svůj vlastní názor, prožívají nepříjemné emoce a mnohdy ani nezvládnou jít vlastní cestou.

Cítíte, že máte podobné Emoční rovnice? Odstraňte je s naším certifikovaným koučem. Vyberte si specialistu zde