5 nejčastějších chyb při rozvodu manželství

Ne nadarmo se říká, že rozvod patří mezi nejtraumatičtější události v životě člověka. Již samotná odluka partnerů, kteří spolu mnohdy strávili většinu času svého života, je sama o sobě bolestivá. Přidá-li se k ní nutnost formálního ukončení svazku prostřednictvím soudu, která v sobě zahrnuje vypořádání společného jmění manželů a úpravu výchovy a výživy nezletilých dětí, psychická náročnost se výrazně násobí.

Bohužel právě ony dva instituty, kterým se většina rozvádějících manželů nevyhne, svádí k pomstychtivému či manipulativnímu jednání, jenž samotnému procesu odluky výrazně přitěžuje. Jakých nejčastějších chyb se manželé dopouští během rozvodu?

Můžete se podívat na video níže nebo si přečíst článek našeho kolegy Mgr. Jana Šulece.

Absence zdravého záměru

Manželé často vstupují do rozvodového procesu se zcela chybným záměrem. Ten je naprosto determinován jejich emočním rozpoložením, které v sobě zahrnuje bolest, křivdu, strach a další pocity, jež vedou buď k manipulaci a agresi nebo naopak paralýze a submisi. Záměrem manželů by ale mělo být férově se rozvést – tj. spravedlivě vypořádat společné jmění manželů a dohodnout se o výchově a výživě dětí tak, aby to pro ně bylo co nejvhodnější. Msta a hojení zraněného ega vše akorát zhorší!

Berete rozvod jako prostředek pomsty

Mnozí z rozvádějících vnímají rozvod jako prostředek pomsty. Záměr spravedlivého a férového rozvodu je zatemněn ublíženým egem, které volá po jediném – ublížit druhému partnerovi. Prostředek k ublížení se pak nabízí jednoduchý – majetek a děti. Považuji za naprosto nepochopitelné a neodpustitelné, pokud jeden z manželů vyhrožuje tomu druhému, že už nikdy neuvidí jejich děti! Zároveň děti manipuluje, zatahuje do samotného procesu a mate je. Rodiči musí být naprosto jasné, že tímto chováním dětem akorát ubližuje a nese tak plnou odpovědnost za ohrožení jejich zdravého vývoje. Pokud se rozvádíte a máte tendence mstít se manželovi za spáchané křivdy, zastavte se. Uvědomte si, že pomstou si nijak nepomůžete. Maximálně tak ublížíte dětem, které za nic nemůžou.

 

Pod tíhou strachu přistoupíte na nefér podmínky

Možná jste se ocitli v opačné roli a necháváte sebou manipulovat. Přijímáte manželovy výhružky a jeho postoj k rozvodu berete jako bernou minci. Manipulátoři dokáží prezentovat své domněnky jako neotřesitelnou pravdu, v případě rozvodu však mnohdy vykřikují naprosté nesmysly. Pro vypořádání společného jmění manželů a úpravy poměrů k nezletilým dětem existují jasně daná zákonná pravidla. A na ta je krátký sebelepší manipulátor. Nenechte se tak jednoduše zatlačit do kouta! Cítíte-li se slabé, dovolte si pomoci odborníkem a získejte informace.  Vyhledejte pomoc kouče pro Vaší psychickou vzpruhu a zároveň advokáta, který Vám osvětlí reálné nároky vás či vašeho manžela. S nabytými informacemi získáte stabilitu a adekvátní náhled. Náš tým odborníků je vám k dispozici, a to jak v oblasti koučingu, tak i rozvodové advokacie.

Stavíte se do role oběti

Většina rozvádějících na rozvod nahlíží pouze z jedné strany – náročný proces, bolest, tahanice o majetek a děti. Zkuste jej vnímat jako lekci, která vás má naučit něco o sobě. Vnímejte informace, které o sobě díky této zkušenosti získáváte a využijte je pro svůj růst. Věřte, že s tímto přístupem si za nějakou dobu řeknete, že rozvod pro vás byl zkušeností k nezaplacení!

Zapomínáte žít

Mnoho jedinců se tolik upíná na samotný rozvod, že zapomíná na vše ostatní. Jako kdyby se řídili mantrou, že dokud nebudou rozvedeni, nic nemá cenu. Tím ovšem vytváří tlak na výsledek procesu, který však může trvat delší dobu. A to způsobuje velké psychické i fyzické vyčerpání. Proto je lepší svěřit právní stránku věci do rukou odborníka, hodit rozvod chvíli za hlavu a věnovat se sobě. Posilujte se vhodnou stravou, dostatkem spánku a přírodou. Udržujte si své koníčky, pracujte s dechem a uzemňujte se. A začněte se těšit na to, až budete mít rozvod za sebou. Vizualizujte si ten pocit úlevy a vědomí, že těžké časy jsou pryč a vás čekají nové začátky. S výhledem příjemných budoucích dnů se vám bude usínat mnohem lépe!

 

Potřebujete s rozvodem manželství pomoci? Neváhejte mě kontaktovat na zakaznicke@mindcorp.cz a společně vše zvládneme!

Mgr. Jan Šulec, kouč a rodinný advokát