Emoční rovnice, které brání nalezení vhodného partnera

Napsala: Mgr. Kateřina Matláková

V praxi se setkávám se spoustou žen, které hledají vhodného partnera a ne a ne jej potkat. Dělají pro to opravdu maximum, ale stále se jim nedaří najít pana „božského“. Čím to může být?

Nalezení vhodného partnera a naši volbu ovlivňují tvrzení, která jsme slýchávaly od matky či otce v dětství, v našich prvních vztazích a někdy i bolestná slova kamarádek, pokud jsme jejich první lásky a strasti prožívaly s nimi. Pokud například vaše matka často nadávala na otce a potažmo muže všeobecně, podvědomě s tím váš mozek pracuje a její slova se v dospělosti stávají i vaší zkušeností.

Jen stěží vytvoříte s partnerem krásný a harmonický vztah, budete-li mít v sobě zakódovaná následující přesvědčení, ať už se ve vás vzala kdekoliv:

Muži jsou vždy nevěrní

Muži jsou k ničemu

Muž mě chce jen využít

Muže si získám jen sexem

Nezasloužím si milujícího muže

Jelikož nás v životě tato podvědomě vrytá emoční nastavení formují a neustále se nám potvrzují, podívejte se nyní, jak to v praxi vypadá:

Emoční rovnice – Muži jsou vždy nevěrní

Žena s touto emoční rovnicí se bude podvědomě bránit tomu, aby vůbec s nějakým mužem šla do vztahu. Pokud nevěru nemůže vystát a je pro ni příliš zraňující, nedopustí, aby se jí nevěra odehrála. Svou touhu po blízkosti může řešit tak, že raději naváže krátkodobé sexuální vztahy, které sama ukončí, a ze strachu po zranění bude spíše ona sama zraňovat. Zatímco se do ní muži mohou bláznivě zamilovat, ona hluboký cit nedopustí.

Emoční rovnice – Muži jsou k ničemu

Žena s tímto nastavením se postaví do role, kdy jako nezávislá feministka přeci chlapa nepotřebuje a raději si vše udělá sama. Pokud se přeci jen ocitne ve vztahu (třeba ze strachu ze samoty), přitáhne si k sobě s největší pravděpodobností muže, který bude méně šikovný, než je ona. Žena se pak v takovém vztahu bude stavět do mužské role a raději si sama vše zařídí. Vedle takové ženy muž buď totálně zleniví a opravdu bude „k ničemu“ ležet na pohovce, nebo se s pocitem „k ničemu“ nesmíří a odejde od ženy tam, kde bude „k něčemu“.

Emoční rovnice –Muž mě chce jen využít

S touto emoční rovnicí bude mít žena strach z mužů a bude k nim cítit nedůvěru. Než se s některým pustí do vztahu, řádně si ho proklepne. Její nedůvěra jí však zahalí oči natolik, že podvodníka nerozezná. Pokud se tedy nějakému muži otevře, dost pravděpodobně ji využije, případně ho svou podezíravostí od sebe odradí a výsledek je pro ženu stejně zraňující. U takové ženy se pak střídají chvíle samoty (ze strachu z využití) a vztahy, které skončí dříve, než začaly.

Emoční rovnice – Muže si získám sexem

Ženy s takovým emočním nastavením mají bohužel nízké sebevědomí a nevěří, že by mohly muže okouzlit jen tím, že jsou. Emoční žena rychle vzplane a chce muži dát to nejcennější, co má, tedy své tělo. Vášnivý románek na začátku však často rychle končí a muž se před takovou ženou stáhne. Obecně platí pravidlo, že muži chtějí dobývat. U ženy s takovým nastavením nemá muž pocit toho, že by byl lovec, a ženu si označí jako snadnou kořist. Tu však nechce do vztahu. Proto bude mít žena s tímto nastavením velké problémy navázat dlouhodobě spokojený vztah.

Emoční rovnice –Nezasloužím si milujícího muže

Toto hluboce zakořeněné přesvědčení má v dnešní době velmi mnoho žen. Takové nastavení může vzniknout již v prenatálním období (nechtěné děti – nezaslouží si lásku rodičů) nebo v raném dětství. Žena s touto rovnicí bude dobrovolně setrvávat ve vztahu, ve kterém ji může partner ponižovat, vyjadřovat jí své pohrdání apod. Takové chování si přeci zaslouží. Dostávat lásku od partnera je pro ni tak neuvěřitelné, že se smíří se vztahem, ve kterém je, a nemá sílu proti tomu bojovat.

Pokud si uvědomujete, že některé z uvedených rovnic v sobě máte naprogramované i vy, je důležité pracovat na svém sebevědomí. Všechny uvedené rovnice souvisejí se sebevědomím ženy a s vnímáním své ženské složky (oproti té mužské).

Potřebujete s Emočními rovnicemi pomoci? Jsem tu pro vás, zde najdete můj profil: Mgr. Kateřina Matláková