Emoční rovnice a workoholismus

Napsala: Mgr. Kateřina Matláková 

Jste úspěšní v tom, co děláte a dosáhli jste v oboru díky své píli opravdu maximum? Věnujete své práci téměř veškerý svůj čas? Práce je v životě každého člověka jistě důležitá, ale neměla by se stát jediným středobodem našeho vesmíru. Jste-li pracovně úspěšní, přičemž další životní pilíře jakými jsou vztahy a zdraví pokulhávají, určitě ve svém životě necítíte rovnováhu.   

Workholismus je stejně jako jakákoliv jiná závislost nezdravý stav, jehož příčinu můžeme najít v následujícím emočním nastavení:

Vždycky můžu být lepší

Práce určuje mou hodnotu

Mohu se spolehnout jen sám na sebe

Sám zvládnu nejlíp

Odpočinek je ztráta času

S úspěchem přijde ocenění

S úspěchem přijde uznání druhých

Jak nás takové Emoční rovnice v praxi formují?

Vždycky můžu být lepší

Tato emoční rovnice nutí pracujícího člověka stále k novým a novým výkonům. Když odvede skvělou práci, svůj úspěch si ani pořádně neužije. Při práci se hodně zaměřuje na své chyby a sám sebe vlastně nepochválí.

Práce určuje mou hodnotu

Tento vzorec je typický pro člověka s nízkou sebedůvěrou. Osoba, která nevidí svou vlastní hodnotu, pocítí důležitost jen ve spojení s externím zdrojem – prací. Bez práce se pak takový člověk necítí sebevědomě a svůj život proto orientuje především na pracovní cíle.

Mohu se spolehnout jen sám na sebe

Obzvlášť ve vedoucí pozici je tento vzorec komplikací, neboť znemožňuje delegaci úkolů. Jedinec s takovým emočním nastavením bude mít dobrý pocit pouze tehdy, odvede-li všechnu práci sám. Bude tak svou prací přímo zahlcen.

Odpočinek je ztráta času

Jedinci s takovým nastavením pracují i o víkendech a svátcích. Vidina lehnout si jen tak na gauč a dopřát si fyzický i mentální odpočinek je pro ně katastrofální. Své tělo tak energeticky přečerpávají, což je možné nějakou dobu vydržet. Celoroční zápřah jim však organismus vrátí kolapsem, když konečně odjedou na dovolenou.

S úspěchem přijde uznání

Možná vás rodiče v dětství nikdy nepochválili, naopak vám předhazovali úspěšné lidi jako vzor? Vaše emoční podvědomí si na základě toho vytvořilo tu-to emoční rovnici. Toužíte konečně po uznání a tak svůj život celý zaměříte k získání prestižního postavení. Na základě takového nastavení budete rozhodovat pro práci, která je atraktivní pro vaše rodiče, nebo bude cítit povinnost pokračovat v jejich šlépějích, namísto vlastní volby.  Klienti, kteří měli toto emoční nastavení, se mnohdy hnali za pomyslným úspěchem, avšak uznání od blízkých stejně nepřišlo.

Abyste se zbavili závislosti a připoutanosti ke své práci, odhalte své emoční rovnice a s pomocí certifikovaného kouče je odstraňte. Docílíte tak skutečného štěstí – tedy naplnění v oblasti práce, vztahů, zdraví a času se sebou a pro sebe.