Emoční rovnice a volba práce

Napsala: Mgr. Kateřina Matláková

Mít naplňující práci je jedním z nosných pilířů našeho života. Trávíme v ní mnohdy více času než doma s rodinou a blízkými. Nejsme-li v práci dlouhodobě spokojeni, přenášejí se pocity frustrace jak do našich vztahů, tak do našeho zdraví. I když mnohdy víme, co by nás skutečně pracovně naplňovalo, brání nám právě naše emoční nastavení pustit se do naplnění našich snů. 

Prvopočátek nalézáme i tentokrát v rodinných vzorech. To, co jsme od rodičů ohledně práce často slyšeli, se do našich životů intenzivně promítá. Mnohdy i klasická lidová rčení použitá v nevhodné, emočně vypjaté situaci se do našeho emočního podvědomí zaryjí velmi silně a mají pak fatální následky. Slyšeli jste od rodičů často, že je lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše? Nebo snad že práce není zábava a jen tak nějakým brnkáním na kytaru se neuživíte a měli byste dělat něco pořádného?

Zde jsou příklady Emočních rovnic, které nám brání v pracovním rozletu:

Co mě baví, tím se neuživím

Peníze mohu vydělat jen tvrdou prací

Práce není zábava

Lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše

Bez zkušeností neprorazím

A jak jsou takové Emoční rovnice schopné formovat lidské chování při výběru práce?

Co mě baví, tím se neuživím

To, co milujete, budete díky této emoční rovnici patrně dělat jen ve volném čase a zadarmo. Pokud se s tímto nastavením pustíte do podnikání v oboru, který je vaším koníčkem, může to být dost pravděpodobně propadák. Rozhodně by však neúspěch nebyl zapříčiněn vaším umem (resp. neumem), ale rovnice vás zformuje tak, že podvědomě zvolíte třeba nevhodnou dobu či spolupracovníky pro rozjezd.

Peníze mohu vydělat jen tvrdou prací

Uvedená emoční rovnice neznamená to, že byste museli pracovat nutně někde v dole a fyzicky dřít. Nicméně vaše příjmy budou odpovídat úměrně času, který práci věnujete a jen stěží v životě docílíte pasivních příjmů. To, že by vám peníze pravidelně přistávaly na účtu jen tím, že ráno vstanete z postele, vám bude připadat neuvěřitelné.

Práce není zábava

S tímto nastavením patrně budete dělat práci, ze které nemáte žádný požitek a práce je pro vás něco, co musíte. Vnímáte ji jako monotónní povinnost a berete ji až příliš vážně. Pokud lidé s takovým nastavením zaslechnou o práci a prostředí, kde je pohoda a klid, považují to za příliš pěkné na to, aby to byla pravda. S touto nedůvěrou se do takové práce ani nepustí a dost pravděpodobně jim nebude ani nabídnuta.

Lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše

Snad každý zná tuto větu, která pro některé jedince může představovat emoční nastavení. Tato emoční rovnice nutí jedince být spíš při zemi, co do výběru povolání a raději volit pohodlné a jisté pracovní místo (třeba ve státní správě) před podnikáním.

Bez zkušeností neprorazím

Tento vzorec vám bude bránit pustit se do něčeho nového. Možná máte za sebou nespočet kurzů a vzdělávacích akcí. Přečetli jste mnoho knih a vyzkoušeli jste na sobě všeliké techniky, chybí vám však reálná praxe. Uvedená emoční rovnice je schopná tohle všechno zpochybnit a bude vás brzdit ve vašem rozvoji. Dost možná svůj velký potenciál díky velkému strachu ani nevyužijete.

Cítíte, že máte podobné Emoční rovnice? Odstraňte je s naším certifikovaným koučem. Vyberte si specialistu zde.