Emoční rovnice a sebevědomí

Napsala: Hana Wolf

Nízké sebevědomí je nejčastější oblast, se kterou se na mě klienti obracejí. Emoční rovnice, které nízké sebevědomí zapříčiňují, ovlivňují naše chování, a tudíž nám nedovolují najít pozitivní vztah sami k sobě a maximalizovat náš osobní potenciál. Dnes jsem pro vás vybrala tři nejčastější Emoční rovnice, které mají společné lidé s nízkým sebevědomím.

Nejsem dost dobrý/á

Člověk, který má tuto Emoční rovnici, nebude nikdy spokojen s ničím, co udělá nebo vytvoří, ale hlavně, nebude nikdy spokojen sám se sebou. Nebude mít dobrý pocit ani ze sebe ani z práce, kterou vytvoří. Bude se projevovat spíše odtažitě (i když tak na první pohled působit nemusí, což je však jen maska). Vnitřně ho budou trápit pocity lítosti, bezmoci a méněcennosti.

Pořád se kritizuji

Pokud je tato rovnice pro vás pravdivá, znamená to pak, že si na sebe šijete vnitřní biče, které vám brání v lehkosti a radosti. Namísto pochvaly se vám dostává kritiky od toho nejpřísnějšího soudce: vás samotných. Stali jste se tedy obětí neustálého vnitřního boje a za každý neúspěch se po zásluze potrestáte. Pokud se vám naopak něco podaří, nepřikládáte tomu váhu a berete to jako standardní stav. Emoce, které se vám díky této rovnici zobrazují, jsou vztek, smutek, bezmoc.

Srovnávám se ostatními

S touto rovnicí vám vždy bude okolí připadat lepší než vy sami. Budete na okolí vidět jen to dobré a sami sebe nikdy zcela neoceníte. Vaše mysl je totiž koncentrovaná na vlastnosti, které byste vy sami chtěli mít a tak je hledáte u okolí. Zaměřujete se tedy na to, co nemáte, což vede k frustraci a nízké sebelásce. Bohužel vám unikají všechny kvality a schopnosti, které již teď v tuto chvíli máte, ale proto, že soustředíte svou pozornost výhradně na srovnávání se s okolím, nemůžete si je nikdy plně uvědomit. Emoce, které vás tedy tíží, jsou lítost, nespravedlnost, smutek až někdy i nenávist k sobě samé/samému.

Pokud vás trápí nízké sebevědomí, přijďte na večerní workshop “Umění sebedůvěry” nebo na celodenní workshop “Umění sebedůvěry INTENZIVNĚ.” Jestliže hledáte spíše individuální přístup, využijte snížené cenové nabídky koučinkového programu “Umění sebedůvěry.”