Emoční rovnice a žárlivost

Napsal: Kolektiv koučů 

Jak budeme v dospělosti žít a jak se budeme cítit, je ovlivněno až z 80% naším dětstvím. Posměch a nepřijetí vrstevníky nám dokáží vytvořit programy, které se projevují i o mnoho let později. Děti, trpící posměšky a vyčleněním z kolektivu si v dospělosti neváží sami sebe, pokládají se za méněcenné, nehodnotné, dospívají v osamělé a uzavřené jedince, nedůvěřují druhým. Vztahy a partnerský život jsou pro ně náročné, vyčerpávající a někdy až nemožné záležitosti. Cítí se v dospělosti prakticky stejně jako v dětství, i když se jim už okolí nesměje.

Pokud jste byli terčem posměchu a nepřijetí, můžete mít tyto emoční rovnice:

Nemám pro nikoho hodnotu

Tato rovnice zrcadlí vaši představu minimální sebehodnoty a ukazuje na nízké sebevědomí a nízkou sebedůvěru. Je důsledkem odmítání kamarádství v dětství, kdy jste pociťovali, že vrstevníci si vás neváží, necení, nechtějí vás přizvat do party, mnohdy se s vámi ani bavit. S touto rovnicí je pro vás velmi těžké si najít partnera i přátele, protože nevíte, co byste jim mohli nabídnout, pro co by vás mohli mít rádi, pro co by s vámi mohli chtít být.

Nikomu nechybím

Pokud je ta to rovnice pro vás pravdou, máte pocit, že vás na světě nikdo nepotřebuje, jste tu navíc. Býváte to vy, kteří musíte iniciovat jakákoliv setkání a kontakt s lidmi, druhým vaše přítomnost nechybí a netouží po ní. Trápí Vás pocit absolutní nedůležitosti a absence smyslu vaší existence.

Druhé svými řečmi obtěžuji

Pokud se vám v životě zrcadlí tato skutečnost, je pro vás těžké si s druhými povídat jen tak. Máte často pocit, že vaše názory a zážitky nikoho nezajímají, nejsou důležité a dokonce ostatní otravují. Můžete cítit, že okolí svými řečmi zdržujete, a když už vás někdo poslouchá, tak v tom není z jeho strany zájem, ale soucit. Nedostává se vám porozumění a pochopení.

Nejlépe je mi samotnému

Pokud je tato rovnice pro vás pravda, pak se necítíte příliš dobře ve společnosti lidí a sami druhé nevyhledáváte. Raději pracujete bez nutnosti s někým dalším komunikovat. Jakýkoliv, i partnerský vztah je pro vás patrně nelehkým úkolem a nepřirozeně náročnou situací, ve které vydáváte mnoho sil. Můžete mít také obavy, že říkáte věci špatným způsobem, v nevhodnou dobu, že se ztrapníte. V bezpečí samoty jste sami sebou, nacházíte odpočinek, uvolnění, klid a úlevu.

Cítíte, že máte podobné nastavení a tyto rovnice s vámi rezonují? Rádi vám je pomůžeme odstranit.

Najděte si svého certifikovaného kouče.