Emoční rovnice a vaše finanční situace

Napsala: Mgr. Kateřina Matláková

Ze své praxe vím, že téměř každý druhý klient řeší otázku financí a jen málokdo je v otázce peněz opravdu spokojený. To, jestli ve svém životě máme, či nemáme dostatek financí, je nastaveno právě tím, jaký jsme k penězům zaujali vztah. Jestli je považujeme za něco, co je špinavé a ničí charakter, co kazí mezilidské vztahy apod., nebo naopak máte pocit, že peníze jsou všude kolem a stačí se pro ně jen sehnout.

Pokud patříte do první kategorie, doporučuji si nejprve sednout a sepsat si na papír, co jste doma od rodičů, babiček i tetiček o penězích slyšeli. Mnohdy nás právě tyto zdánlivě nevinné věty příbuzných zásadně ovlivnily. Hádali se vaši rodiče o peníze a nikdy jste jich doma neměli dost? 

Následující emoční nastavení jsou schopná způsobit právě to, že se ve svém životě potýkáte s osobní finanční krizí, nebo máte pocit, že peněz je ve vašem životě prostě málo:

Peníze jsou špinavé.

Peníze kazí charakter.

V rodině jsme peníze nikdy neměli. 

Peněz není nikdy dost.

Po rozvodu jsme s mámou přišli o životní standard.

A jak nás tyto rovnice v životě formují?

Peníze jsou špinavé

S touto emoční rovnicí rozhodně nemáte k penězům kladný vztah. Ba naopak, pokud si nechcete ušpinit ruce, peníze i příležitosti se vám budou obloukem vyhýbat. Chudoba vám možná připadá jako ctnost, ale jak píše Zdenka Jordánová ve své knize, je to spíše nemoc. S uvedenou emoční rovnicí se vám vybaví při myšlence na peníze negativní emoce, které se vám budou v životě potvrzovat, dokud emoční nastavení neodstraníte.

Peníze kazí charakter

Ani takové nastavení nesvědčí o kladném vztahu k penězům. Ba naopak, s takovým emočním prográmkem v sobě máte strach z toho, že spolu se získáním financí byste přišli o duši. Troufnu si říct, že většina lidí si nepřeje mít zkažený charakter (ať už vědomě, či nevědomě). Tato rovnice vám stejně jako předchozí zanáší kanál, kterým k vám mohou peníze proudit. 

V rodině jsme peníze nikdy neměli 

Jestliže jste zažili spíše chudé dětství, a tato chudoba vám způsobovala emoce strachu, zlosti či smutku, pravděpodobně se dnes nacházíte v podobné situaci. Máte ohledně financí stejný pocit, jaký jste zažívali, když jste byli malí. Rovnice může formovat vaše myšlenky tak, že nemít peníze je vlastně standardní stav a že je nikdy mít nebudete. Takové smíření vás pak v chudobě udržuje.

Peněz není nikdy dost

Tato rovnice způsobuje pocit nedostatku i tehdy, máte-li poměrně tučné konto. Rovnice nemusí nutně přivést chudobu, ale spíš pocit, že s obnosem svých peněz nebudete nikdy spokojeni. Takový pocit nedostatku je ubíjející a mnohdy vás nesmyslně žene za větším a větším výdělkem.

Po rozvodu jsme s mámou přišli o životní standard

Tato rovnice pochází z příběhu jedné mé klientky, jejíž rodiče se v jejích devíti letech rozvedli. Žila sama s matkou a díky odchodu otce přišly obě o svůj životní standard. Klientka měla na svého otce vztek a vnímala situaci nespravedlivě. V životě se jí pak tato rovnice potvrdila tehdy, když se i ona sama rozvedla a přišla ve vyrovnání o značnou část peněz. Zároveň ve svém podnikání udělala podnikatelskou chybu, díky níž přišla o velké množství peněz. Emoce strachu z dětství byla natolik silná, že zformovala její chování, díky němuž se ocitla v podobných situacích z dětství. Přišla o životní standard a pociťovala opět vztek a nespravedlnost.

Ve Škole pro ženy zastáváme názor, že peníze jsou všude kolem nás, stačí se na ně jen naladit. Pomocí metody Emočních rovnic tak můžete očistit výchovou zanesený kanál, aby k vám hojnost a dobrý pocit z ní mohly proudit 🙂